Autismepaspoort

SAMEN MAKEN WE JOUW VERHAAL ZICHTBAAR

Autismepaspoort

Animatie op maat met het autismepaspoort

Met een animatie op maat kun je alle informatie die jij belangrijk vindt delen met je omgeving. 

Een product dat hetzelfde doel heeft, is het autismepaspoort. Dit is een online in te vullen vragenlijst, waarmee de acht belangrijkste thema’s die spelen bij mensen met autisme op één A4 in beeld worden gebracht. Deze thema’s zijn voortgekomen uit het masteronderzoek van Suzanne Agterberg, autismespecialist, auteur van twee bestsellers over autisme en eigenaar van Spectrumvisie. Haar aanbeveling om deze thema’s in een paspoort weer te geven werd onder andere door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NvA) overgenomen, en beloond met een aantal landelijke prijzen. 

De thema’s die op het autismepaspoort in beeld gebracht worden zijn:

  • jouw kenmerken van autisme
  • jouw zintuiglijk profiel (met behulp van een test worden jouw over- en ondergevoeligheden in beeld gebracht)
  • jouw denkstijlen: Theory of Mind, Executieve Functies en Centrale Coherentie
  • jouw cognitieve ontwikkeling (IQ en in onderwijs de resultaten uit het leerlingvolgsysteem)
  • jouw communicatie (op welke manier communiceer jij het liefst, heb je baat bij een visueel dagprogramma en dergelijke)
  • jouw sterke kanten 
  • jouw emotionele ontwikkeling (mensen met autisme worden vaak overvraagd op verschillende emotionele ontwikkelingsgebieden)
  • jouw spanning en ontspanning (signalen van stress, ontspanningsmogelijkheden, interesses, angsten en dergelijke)

Als je het autismepaspoort invult (of samen invult) voordat je een Animatie op Maat gaat maken, heb je vooraf jouw belangrijkste ondersteuningsbehoeften goed in beeld! Het autismepaspoort is goed te ‘lezen’ door professionals in jouw omgeving en kan bijvoorbeeld als basis dienen voor een ondersteuningsplan. Het autismepaspoort kan in jouw dossier opgeslagen worden, en is makkelijk deelbaar bijvoorbeeld via email. Je kunt de informatie op het paspoort heel makkelijk wijzigen en de PDF opnieuw opslaan als er dingen veranderd zijn. 

Om vervolgens in je eigen woorden uit te leggen wat jij de belangrijkste zaken uit het paspoort vindt, en wat jouw omgeving het beste kan doén om jou te ondersteunen of te zorgen dat jij je lekker voelt, kun je, aan de hand van het autismepaspoort, samen met ons jouw eigen Animatie op Maat maken. Deze animatie is voor mensen uit jouw omgeving makkelijk te bekijken en begrijpen.

Panoma werkt samen met Spectrumvisie (het bureau van Suzanne Agterberg) aan betere (psycho)- educatie over autisme! Kijk op de website voor het scholingsaanbod van Spectrumvisie. 

Bestellen of meer weten? Ga naar www.autismepaspoort.nl

×